Nissan en Oranje Trophy slaan handen in een voor grootste elektrische rally ter wereld

100% elektrische Nissan LEAF door 10 landen, 12.500km, via het EK Voetbal naar Olympische Spelen

Amsterdam, 28 februari 2012 - Nissan neemt deze zomer met de elektrische LEAF deel aan de Oranje Trophy, een 12.500 kilometer lange monstertocht die eindigt bij de meest duurzame Olympische Spelen ooit in Londen. Daarmee laat Nissan zien dat duurzame mobiliteit geen toekomstmuziek is, maar hedendaagse realiteit.

Nissan ziet in Oranje Trophy de ideale partner voor de promotie van elektrische mobiliteit. Nissan heeft met de LEAF, als eerste een volledig elektrisch aangedreven gezinsauto op de markt gebracht. De LEAF wordt nu ook de eerste elektrische auto die een Europa doorkruisende monstertocht aflegt. Hiermee wil Nissan laten zien dat de LEAF niet alleen een ideale auto voor (middel)lange afstanden is, maar ook als het de beschikking heeft over de juiste oplaadinfrastructuur voor de lange afstanden.

Door de LEAF te linken aan het EK en ook aan de meest duurzame Olympische Spelen tot nu toe, wil Nissan een breed publiek kennis laten maken met de auto. Voor de LEAF is het een avontuur om in landen te rijden waarin hij niet eerder heeft gereden zoals Polen en de Oekraïne. Maar ook waar hij al veelal op de weg voorkomt zoals in Noorwegen. Dit wordt een wereldreis waarmee wordt aangetoond dat elektrisch rijden niet meer toekomstmuziek is maar vandaag de dag al meer dan haalbaar is. En in welke kleur maakt dat nou meer indruk dan in Oranje?

Oranje Trophy 2012: Rondje Noordkaap
"Wie herinnert zich niet die oranje karavaan op weg naar het WK voetbal vorig jaar in Zuid Afrika..?" In 2008 trok een in oranje uitgedoste stoet auto's onder de naam Oranje Trophy naar de Olympische Spelen in Beijing. Een bijzonder evenement, waarbij de deelnemers enerzijds genoten van de unieke tocht en anderzijds op ludieke wijze bijdroegen aan het oranjegevoel waarmee Nederland over de gehele wereld enorm veel waardering oogst. Het idee kreeg een vervolg, want twee jaar later werd wederom een Oranje Trophy georganiseerd, naar het WK voetbal in Zuid-Afrika. En ook in 2012 komt er een Oranje Trophy.
Op 14 juni vertrekt het oranje konvooi uit Amsterdam en reist de Oranje Trophy het Nederlands Elftal achterna tijdens het EK voetbal – waarbij Polen en Oekraïne op de routeplanning staan. Na het voetbaltoernooi voert de route via Moskou, Sint Petersburg en de Noordkaap naar Londen, waar het konvooi voor de opening van de Olympische Spelen aankomt.

Volledig elektrisch
Bij de komende Oranje Trophy gaat het om veel meer dan de olympische gedachte alleen. Deze spelen staan immers in het teken van duurzaamheid. Onderweg wordt daarom met de elektrisch aangedreven LEAF's een aantal duurzame initiatieven bezocht op het gebied van zonne-energie, windenergie, bio-energie en aardwarmte. Hiermee wil de organisatie de aandacht te vestigen op deze nieuwe, schone vorm van aandrijving. De ontwikkeling van elektrische aandrijving is nodig om onze mobiliteit in de toekomst te garanderen.

Nissan Leaf

Nissan LEAF
Nissan is helemaal klaar voor de komende revolutie op energiegebied. Met de LEAF bracht Nissan vorig jaar immers al een volledig elektrisch aangedreven gezinsauto op de markt. Op het eerste gezicht een normale auto met vijf deuren, vijf zitplaatsen, 330 liter bagageruimte en zelfs met de maximale score van 5 sterren in de Euro NCAP-botsproeven. Maar de aandrijving van de LEAF is allesbehalve gewoon. De Nissan LEAF loopt namelijk niet op benzine of diesel, maar op elektriciteit. De hiervoor benodigde energie komt uit een grote lithium-ion-batterij, waarmee de LEAF een actieradius van 175 kilometer biedt. Daarna kan de accu via een snellader in slechts 30 minuten weer tot 80 procent worden opgeladen.

Infrastructuur
In Nederland wordt de infrastructuur ten behoeve van elektrisch rijden in hoog tempo uitgerold. Er zijn echter gebieden op de route waar deze voorzieningen beperkt beschikbaar zijn. Om hierin te kunnen voorzien beschikken we onderweg over mobiele oplaadpunten voor de elektrische voertuigen. Uiteraard beweegt deze mobiele laadinfrastructuur zich ook voort op duurzame wijze.

Hedendaags
Met de deelname aan de Oranje Trophy met de LEAF laat Nissan zien dat duurzame mobiliteit geen verre toekomstvisie meer is en dat de hedendaagse, betrouwbare techniek gewoon bij de Nissan-dealer te koop is. De duurzame toekomst is al begonnen...